Minä, kotini ja perheeni

Lastenlapsia poimimassa puutarhamansikoita.

Olen Pasi Lehti, syntynyt Halikossa, asun Salon Halikon Hajalan kylässä.

Olen hetero ja naimisissa olen ollut jo kohta 43-vuotta ainoan vaimoni kanssa. Lapsia meillä on kolme poikaa ja heillä omat perinteiset perheet. Lapsenlapsia meillä on 7, ikähaarukka tätä kirjoittaessani on 4-13 vuotta. Lapsenlapset ja heidän tulevaisuutensa ovat hyvin tärkeä osa elämääni. Olen positiivisia perinteitä, tapoja ja historiaa kunnioittava rauhallinen, tasapainoinen ja ajatteleva mies. Minulla on myös radikaalimpi puoli, jonka löysin itsestäni, kun paras nuoruuteni osui hippiaikaan. Olen siksi myös hyvin avoin ja liberaali kaikille elämän sateenkaaren väreille.

Olen eläkkeellä, minulla on 4 tekniskaupallista ammattitutkintoa, joista viimeisin on TuAMK:ssa aikuisopiskeltu tuotantotalouden insinööri. Työurani olen tehnyt (kansainvälisessä) teollisuudessa hankinnassa, ostossa, logistiikkatoiminnoissa ja tuotesuunnittelussa. Viimeisin työantaja oli Aina Wireless Finland Oy, jossa toimin tuotantojohtajana ja josta yrityksestä omistan vielä pienen osan.

Minulla on ”takataskussa” aktivoimista vailla olemassa myös oma yritykseni, jonka toiminnan lopetin toistaiseksi vuonna 2011.

 

Harrastukseni ja jäsenyyteni

Harrastuksina minulla on golf, yhdistystoiminta, koti ja puutarha. Asumme nyt 117 vuotta vanhassa talossa ja asuminen sekä talon ylläpito hyvin vanhassa talossa on tietotaidoiltaan vaativaa. Talomme sijaitsee keskellä kylää ja meillä on ihana puutarha. Rakastan luonnossa liikkumisesta, yleensä mukana on sieni- tai marjakori. Olen kiinnostunut vanhoista harrasteautoista ja olen Salon Seudun Ajoneuvoharrastajat ry:n hallituksen jäsen.

Aktiivisuuttani yhdistystoiminnassa kuvastaa lisäksi se, että olen ollut mukana Suomen Osto- ja Logistiikkayhdistys LOGY ry:n Varsinais-Suomen toiminnassa tähän vuoteen asti. Olin Hajalan kyläyhdistys ry:n puheenjohtajana 2019-2020 ja puheenjohtajakautenani yhdistyksemme sai valtakunnallisen Varsinais-Suomen Vuoden Kylä 2020 tittelin ja palkinnon.

Toimin myös SPR:n vapaaehtoisena ja olin Halikon vastaanottokeskuksessa liikunnan ohjaajana vuosina 2015-2020. Organisoin Salossa Märynummen vastaanottokeskuksessa turvapaikanhakijoiden jalkapallojoukkueen vuonna 2017 ja pelasimme hyvällä menestyksellä vuosina 2017-2019 Salon kaupungin jalkapallomestaruudesta. Olen edelleen SPR:n käytettävissä vapaaehtoistoimintaan.

 

Vihreää asiaa ja vastuuni

Olin mukana vihreissä jo ennen kuin vihreät olivat Vihreä liitto rp, eli jo Koijärven aikoihin. Aktiivinen vihreä toimintani on kestänyt jo yli 35 vuotta ja jatkuu edelleen aktiivisena. Minulla on olemassa päivitetty ja ajantasainen vihreä CV:ni, jossa on kirjattuna kaikki virallisemmat vihreät vastuuni aina vuodesta 1992 lähtien.

Olen ollut eduskuntavaaleissa ehdokkaana kerran aikaisemminkin eli vuonna 2003, mutta tuolloin kampanjani tyrehtyi työelämäni isoihin muutoksiin.

Olen Salon Seudun Vihreät ry:n puheenjohtaja ja olen yksi Halikon vihreät ry:n perustajista. Halikon vihreät ry sulautui sisaryhdistykseen Salon seudun vihreät ry vuonna 2010.

Olen ollut mukana Salon alueen paikallispolitiikassa jo vuodesta 1992 lähtien, mm. Halikon kunnanvaltuutettuna 16 vuotta. Olin yksi kolmesta ensimmäisestä vihreästä kunnanvaltuutetusta Salon alueella ja oli mukavaa olla ns. uranuurtaja vastuuta kantamassa. Kokemukseni kunnallispolitiikasta, lautakunta- valtuusto- ja kaupungin liikelaitostoiminnasta on vastuuvuosissa mitattuna nyt jo yli 45 vastuuvuotta.

Salon alueen 10 kuntaa yhdistyi uudeksi Salo-nimiseksi kaupungiksi vuonna 2009. Olin kuntien yhteenliittymisen organisoivassa järjestelytoimikunnassa ainoa vihreiden edustaja alueen 28:sta muusta kunnanvaltuutetusta.

Olen ollut mukana vuosien mittaan vihreiden taustaryhmissä, kun Vihreä liitto rp on tehnyt puolueohjelmia ja olen ollut myös yhden kauden Vihreiden puoluevaltuuskunnassa.

Olen vastustanut uutta moottoritieuraa välille Turku-Lohjanharju ja olen ollut mukana kansalaisten organisoimassa Ykköstietoimikunnassa vastustamassa luonnon tuhoamista autoliikenteen kasvattamisen vuoksi.

Olen ihminen, vihreä, joka ajattelee kokonaisuuksia, enkä ole yksittäisen ryhmän tai ihmisen puolestapuhuja. Katson, että iän tuoman kokemukseni myötä minulla on hyvä mahdollisuus kerätä tietoa historiasta, nykymaailmasta ja tulevaisuuden suunnitelmista kokonaisvaltaisten ratkaisujen ja osaamiseni tueksi. Tulevaisuuden ympäristö-, liikenne- ja infratekniikat kiinnostavat minua todella paljon.

 

Vaaliteemat

Minun vaaliteemani tulevat olemaan infra, maaseutu, kylät, liikenne ja ympäristötekniikka. Itämeren suojelu sisältyy mainiosti näihin teemoihini. Katson, että työ- ja elämänkokemukseni kiinnostusteni lisäksi antavat hyvän pohjan viedä eteenpäin vihreää ajattelua myös maaseutu- ja teknisellä sektorilla. Kokemukseni kylätoiminnasta ja maaseudun vihreästä siirtymästä kannustavat minua tekemään uusia ehdotuksia ja avauksia Suomen ja maailman ympäristötilan parantamiseksi.

Huolimatta siitä, että jotkut puolueet ja ryhmittymät ovat hyökänneet vihreitä ja vihreiden ajatuksia vastaan maaseudulla ja aiheuttaneet vihreän toiminnan jopa naurunalaiseksi, olen sitä mieltä, että vihreitä – siis minua - tarvitaan maaseudulla enemmän kuin koskaan.

Lisääntyneen sosiaalisessa mediassa totuuteen perustumattomien ja vihreiden tärkeinä pitämiä arvoja väheksyvien uutisten määrä ja pelkkien uutisotsikoiden lukeminen uutisten lukemisen sijaan on luonut pohjan sille, että ruohonjuuritason vihreää toimintaa tarvitaan kaikessa, mm. asumiseemme ja ympäristöömme vaikuttavissa asioissa, yhä enemmän.

Kannatan Tunnin juna-projektia, sillä kaksoisraide välille Turku – Salo tarvitaan laajentuneen Turun työssäkäyntialueen ja Salon paikallisliikenteen vuoksi. Kaksoisraide on hyvä asia myös hiipuvien, radan vaikutuspiirissä olevien kylien elinolosuhteiden parantamiseksi.

 

Minua saa kutsua Tervaskannoksi. 😊